Since the completion of this project, the Elms Nursery (as a whole) has been listed Grade II by the Secretary of State. The project brief involved a combination of conservation requirements and site constraints whilst requiring the maintenance of daily operation as a day nursery.  Therefore, careful phasing with particular focus on security for children dictated the construction programme.

A reorganisation of the existing building has been provided to establish better connections with the new extension. The combination of white rendered gable walls, contrasted with a terracotta tile cladding wrapping the North-South facing walls and pitched roof, reflects the materials and form of the existing building.

The ground floor of the corner of the building opens directly to an external baby play area, which provides an easy transition between internal to external baby play, enabling activities to be monitored.  The design also maximises on framed views which connect the building to its context.