Glancy Nicholls Architects were appointed by Birmingham City Council EDSi (Education & Skills Infrastructure) to expand the existing school from one-form entry to two-form entry, through the addition of two blocks of single storey building. The brief was to provide the school with further educational facilities, which would then extend provision to cater for an additional 210 pupils. The school had been receiving far more applicants than there were spaces due to an increase in local residents over a number of years, therefore the need to expand the facilities arose.

Building one consists of specialist teaching spaces, including a library and other areas for general school use, along with staff facilities. This new extension now forms the main entrance to the school, enhanced with a new overhead canopy. The building also provides access to the existing school building through connecting circulation spaces. The internal layout of the building comprises specialist teaching spaces and staff use rooms, set along a corridor. Teaching spaces are positioned to maximise views of the existing school grounds. Building two consists of teaching spaces and ancillary functions, with the addition of a new plant room. This building is at the rear of the school and can be accessed by two external entrance points, and also from within the existing building. The existing shed in the parking area was demolished in order to allow an extension to the car park to increase the numbers.

The St Joseph’s School scheme was delivered within budget and on time, much to the delight of the client.