The scheme is a single-storey extension housing two classrooms and usable corridor space to a Grade II Listed building, with additional works within the existing building to provide a commercial kitchen.

The extension is aligned with the existing boundary wall to create a visual relationship between the new extension and the façade of the existing school, and in doing so, draw the eye towards the listed elevation of the original school building. The significant overhang of the roof has been designed to draw further attention to the existing façade, whilst also creating a sheltered area over the ramp.

Openings in the façade are at varying heights for both functional and aesthetic interest. High level windows open to control natural ventilation, whereas low level windows are fixed for child security, while still allowing children a clear view out.